About

Ik ben Karin een 51 jarige vrouw die drie en een half jaar in dienst is geweest bij Anonymous Automotive Association als functioneel applicatiebeheerder. In 2010 kwam ik in dienst als 47 jarige. Een nieuwe uitdaging in een team met vijf leeftijdsgenoten.
Al gauw bleek dat mijn enige vrouwelijke collega van alles wilde weten! Met name wat ik vond van de andere collega’s. Dat voelde bij mij niet goed. Negatief over anderen praten daar heb ik moeite mee. Sowieso zinloos praten over anderen is niet mijn sterkste punt. Liever ben ik bezig met verbeteringen, veranderingen en processen.
Doordat ik me ging terugtrekken van de vrouwelijke collega met al haar vreemde vragen, insinueerde zij dat ik me buiten het team zou plaatsen. Dat buiten het team plaatsen werd haar stokpaardje. Daar heeft ze me goed klein mee weten te krijgen. Het heeft me inmiddels ook veel geleerd, namelijk dat ik niet goed voor mezelf op kan komen.

Uiteindelijk werd ik ziek. Ik was zo moe, verloor zoveel bloed en had ongelofelijk veel stress, maar was te bang om mij ziek te melden. Totdat ik in december 2011 volledig instortte, nadat ik uitviel tegen een mannelijke collega die alle openstaande calls in mijn werkomgeving zette.

Het duurt ongeveer negen maanden voordat ik weer 100% aan het werk ben. Tijdens de opstartfase krijg ik de eindbeoordeling over het jaar 2011, waarin staat dat ik me buiten het team plaats. Ik laat mijn beoordeling lezen aan een mannelijke collega. Hij begrijpt er niets van. Er staat dat jij heel goed bent in je werk, zelfs dat jouw gedrag naar de business partners voorbeeldgedrag is. ‘Eigenlijk zou je bij zo’n beoordeling een ‘Exceeds Expectations’ verwachten. Maar je krijgt een ‘Needs Improvement’ omdat jij je buiten het team plaatst. Als er één is die zich buiten het team plaatst, dan ben ik dat en zeker niet jij,’ zegt hij.
Nu komt het, anderhalve maand nadat ik mijn eindbeoordeling van 2011 heb besproken en becommentarieerd en niet heb goedgekeurd, krijg ik een tussentijdse beoordeling over 2012. Dit terwijl ik niet fulltime werk want ik ben herstellende van een operatie en de tussentijdse beoordeling gaat dus over een periode van anderhalve maand?

  • Voldoen aan de klant verwachting:
    Jij hebt altijd de behoeften van de klant voor ogen als jij je werk uitvoert.
  • Interne en externe samenwerking:
    Jij werkt nauw samen met leveranciers en collega’s bij AAA om dingen voor elkaar te krijgen.
  • Eigen verantwoordelijkheid:
    Jij neemt je werk serieus en ik kan je verantwoordelijk houden.
  • Onderdeel zijn van een diverse en leuke gemeenschap:
    Ik weet dat je niet gelukkig bent met je werk op dit moment.
    De achterliggende reden hebben we besproken.
  • Vertrouwen:
    Ik voel dat ik je kan vertrouwen.
  • Samenwerking:
    Samenwerking met de business is goed.
    Binnen het team is de samenwerking een beetje moeilijk geweest.
  • Klantgerichtheid:
    Jij hebt altijd de behoeften van de klant voor ogen als jij je werk uitvoert.
  • Ontwikkelpunten:
    In het licht van wat wij hebben besproken tijdens de laatste beoordeling, wil ik dat je nadenkt over waar jouw toekomst ligt.
  • Organisatie sensitiviteit:
    Jij weet wat jouw klanten verwachten.

Het is geen eindbeoordeling. Wat ik voel is onbeschrijfelijk. Vanaf dit moment heb ik het gevoel dat het IT management hetzelfde aan het doen is, wat ze ook bij een collega van Applicatie Ontwikkeling heeft gedaan. Namelijk dossiervormen en wegwerken.
Waarom? Wat doe ik fout?

Het hele verhaal is te lezen in ‘Help! Ik zit in een wespennest’ uitgegeven in maart 2014 door Zoë Vespa.

Zoë Vespa is het pseudoniem van een gepeste medewerker bij de Firma AAA. Zij is van een spontane openhartige vrouw veranderd in een wesp. Zoals een vriendin zegt: ‘Jij bent net als de hoofdpersoon in ‘Gullivers reizen’ die op het eiland Lilliput is beland. Enkele van jouw collega’s zien jou als een gevaarlijke reus die hun lilliputter maatschappij platwalst. En jij wordt vastgebonden aan je stoel en wordt behandeld als gevangene. Zij bekijken je met een vergrootglas om te zien of zij extra informatie kunnen vergaren voor het uitvoeren van hun eigen plannen of werkzaamheden. Verder prikken ze jou op alle mogelijke manieren om te zien hoe je gaat reageren en hopen dat jij vanzelf het veld ruimt.’

Gelukkig waren de meesten fijne collega’s die hun werk uitvoerden in plaats van zich met machtsspelletjes bezig te houden.

Door problemen te verzwijgen
worden ze niet opgelost!

Plaats een reactie